Cukier niszczy nasz organizm, postaw na czystą wodę!
Cukier kojarzy się przede wszystkim z tzw. pustymi kaloriami i przybieraniem na wadze. Jednocześnie ma słodki smak, który dostarcza wiele przyjemności i w pewnym stopniu uzależnia.
Spożywanie słodkich przekąsek poprawia nastrój i obniża stres, dlatego często trudno z nich zrezygnować. Pomimo to osoby dbające o linię ograniczają słodzenie potraw czy wykluczają z diety słodycze. Nie zawsze jednak zdają sobie sprawę z tego, że cukier jest ukryty w gotowych produktach i napojach.
Wpływ cukru na organizm
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu obfite słodzenie potraw i napojów było normalnym i ogólnie przyjętym zwyczajem. Dosładzanie przez mamy i babcie dziecięcej owsianki, kaszy manny czy herbatki było uważane za naturalne.
Uważano nawet, że słodkie potrawy są lepsze i zdrowsze, tym bardziej że były chętniej zjadane przez maluchy. Nikt nie zastanawiał się wówczas, czy cukier jest zdrowy. Dzięki możliwościom, jakie stwarza nauka, odkryto, że wcale nie jest bezpiecznym składnikiem pokarmowym. Liczba stwierdzonych i udowodnionych działań wskazujących na szkodliwość cukru jest tak długa, że substancja zasłużyła na miano białej śmierci.
Dlaczego cukier jest niezdrowy?
Odpowiedź na to pytanie warto zacząć od wskazania, że sacharoza to nie tylko białe kryształki znajdujące się w cukiernicy. Wystarczy przejrzeć dowolną etykietę produktu kupionego w sklepie, aby znaleźć na niej węglowodany, w tym sacharozę i cukry proste, często w sporej ilości. Zawierają je nie tylko artykuły przetworzone, ale również owoce i warzywa w naturalnej postaci.
Oczywiście cukry są potrzebne organizmowi, uczestnicząc w przemianach energetycznych. Jednak dzienne zapotrzebowanie wynosi około 130 g glukozy. 100 g winogron zawiera 15 g cukrów, a 100 g rodzynek – 70 g. Dlatego ilość węglowodanów spożywana np. w jabłkach czy pomarańczach jest dla organizmu wystarczająca.
Szkodliwy wpływ cukru na organizm przejawia się w różnych formach. Te najistotniejsze to:
- przyrost masy ciała bez dodatkowych korzyści zdrowotnych oraz związane z tym konsekwencje (brak ruchu, problemy z układem krążenia, oddechowym, otłuszczenie organów, spadek kondycji),
- wzrost ryzyka wystąpienia śmiertelnych chorób serca (otyłość, nadciśnienie, stany zapalne, miażdżyca tętnic, wzrost poziomu trójglicerydów),
- spowolnienie funkcji poznawczych mózgu, problemy z pamięcią, koncentracją i uwagą,
- zwiększenie ryzyka wystąpienia chorób skóry takich jak trądzik,
- osłabienie odporności organizmu, wzrost podatności na infekcje bakteryjne,
- nadpobudliwość,
- utrata elastyczności tkanek,
- zaburzenia gospodarki mineralnej (niedobory pierwiastków),
- przedwczesne starzenie się.
Zdradliwe cukry w napojach
Jednym ze składników codziennej diety, który jest bardzo zdradliwy pod względem ilości cukru, są napoje. Każdy wie, że spożywanie dużej ilości płynów jest ważne dla zachowania zdrowia i prawidłowego przebiegu wszystkich procesów fizjologicznych.
Dziennie powinno się ich wypijać co najmniej 1,5 litra. Jeśli jest wśród nich kawa i herbata, posłodzenie każdej filiżanki dwiema łyżeczkami cukru dostarczy aż 12 g sacharozy i 48 kcal. Pięć filiżanek takich napojów dziennie to już 60 g sacharozy i 240 kcal. A to dopiero 800-1000 ml płynów.
Równie zdradliwe są – zdrowe z pozoru – soki sprzedawane w kartonach czy butelkach. Przykładowo 100 ml soku jabłkowego zawiera 11,5 g węglowodanów, soku pomarańczowego – 9 g, a winogronowego – 17 g, z czego większość stanowią różne rodzaje cukrów.
Czysta woda sposobem na ograniczenie cukru w diecie
Sposobem na uniknięcie słodkiej pułapki jest picie wyłącznie czystej wody. Zapewnienie jej w odpowiedniej ilości i jakości jest bardzo proste. Wystarczy wybrać dystrybutora takiego jak Aquavita i systematycznie korzystać z dostarczanych produktów.
Możliwości pod tym względem jest wiele: od domowych dystrybutorów podłączanych bezpośrednio do instalacji wodociągowej po urządzenia dozujące dla firm.
Korzystanie z dystrybutora podłączanego do sieci ma wiele zalet. Dzięki niemu woda jest dostępna w nieograniczonych ilościach, w odpowiedniej temperaturze (funkcje grzania i chłodzenia) i dodatkowo oczyszczona przez specjalne filtry. Spożywanie jej z pewnością pozwala znacznie ograniczyć szkodliwy wpływ cukru na organizm.